IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съкращенията в Microsoft достигнаха и до подразделенията за видео игри

Компанията се разделя с неизвестен брой кадри в тези звена, включително с ветерани в бизнеса

09:31 | 19.01.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Новината, че Microsoft предприема масови съкращения, се отнася и за подразделението ѝ за видео игри, включително разработчиците на хитови заглавия като Starfield и Halo, пише Bloomberg.

Производителят на конзолата Xbox вчера каза, че ще се раздели с 10 хил. работни места в опит да намали разходите предвид забавянето на икономиката. Някои хора от Bethesda Game Studios, разработчик на предстоящата игра Starfield, както и 343 Industries – компанията зад Halo Infinite от 2021 г., са сред засегнатите от решението, твърдят източници, запознати с въпроса. Част от тези, които са загубили работата си, са ветерани, които работят в Xbox от повече от десетилетие, допълват източниците, които са пожелали да останат анонимни, защото нямат право да говорят публично по въпроса.

Мащабът на съкращенията в гейминг подразделението не е напълно ясен. Microsoft заяви, че все още планира да наема кадри в стратегически, конкурентни области, като изкуствения интелект, но много други отдели губят служители, включително бизнесът ѝ с умни очила HoloLens и някои инженерни звена, пише Bloomberg.

В имейл до служителите си ръководителят на студиото 343 Industries Пиер Хинце заяви, че компанията е „взела трудното решение за преструктуриране на елементи от нашия екип, което означава, че някои роли отпадат“. Той написа, че студиото ще продължи да поддържа елементите на мултиплейър играта Halo Infinite и услугите на живо. Джо Стейтън, творчески директор и ветеран в работата по Halo, който се присъединява към 343 през 2020 г., за да помогне за финализирането на Halo Infinite, ще напусне този екип и ще се присъедини към по-голямото издателско подразделение на Xbox, коментира Хинце.

Microsoft придоби компанията майка на Bethesda – ZeniMax Media, за 7,5 млрд. долара през 2021 г. и също съкрати работни места в част от другите подразделения на фирмата. Говорител е отказал да коментира съкращенията в гейминг бизнеса и насочва единствено към публикациите в блога на компанията.

Новината беше обявена една година след като Microsoft разкри плановете си да придобие Activision Blizzard за 69 млрд. долара. Сделката очаква одобрение от регулаторите и беше оспорена от Федералната търговска комисия в Съединените щати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:31 | 19.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още